Adopția NVMe este în creștere, Fujitsu identificând în aceasta primul pas în transformarea performanței pe zona de stocare date

Adopția NVMe este în creștere, Fujitsu identificând în aceasta primul pas în transformarea performanței pe zona de stocare date

Fujitsu remarcă dinamica înregistrată pe zona de adopție a tipurilor de stocare de date în perioada recentă, respectiv creșterea adopției sistemelor de stocare de tip NVMe de către organizații.

Viitorul imediat ar presupune coexistența în centrele de date a stocării de tip hibrid, all flash și NVMe.

Aceasta din urmă – în forma sa extinsă de denumire – este acea memorie non-volatilă expres (Non-Volatile Memory Express) care se conectează cu procesorul direct prin interfața PCIe, acel tip special de „magistrală paralelă pentru atașarea dispozitivelor hardware la placa de bază periferice”, respectiv acel „standard de magistrală serială pentru conectarea dispozitivelor auxiliare la o placă de bază” care are drept scop să ofere o alternativă mai rapidă la magistralele PCI, PCI-X și AGP”.

 

De ce acum este momentul propice pentru NVMe?

Conform articolului Fujitsu, trecerea la NVMe este de așteptat să fie foarte treptată – însă este inevitabilă.

Protocoalele de stocare vechi sunt adesea considerate a fi bariera finală care stă în calea desfășurării  potențialului complet al performanței de stocare în centrele de date pentru organizații. NVMe aduce promisiunea eliminării acestui obstacol. NVMe este deja implementată cu succes în stocarea de date în dispozitivele de consum, iar acum este momentul ca şi companiile să profite de avantajele oferite de acest tip de memorie de stocare.

Companiile sau nevoie de fiabilitate, scalabilitate și de o performanță la nivel înalt a centrelor de date software-defined (definite de software) – atribute care sunt bine deservite de stocarea de tip all-flash. Memoria flash are la rândul său caracteristici ce o fac să fie impresionantă, însă sub presiunea imensă a sarcinilor de lucru actuale în timp real, își dezvăluie tot mai mult limitările.

 

Cum schimbă NVMe modul în care organizațiile răspund provocărilor aduse de volumul imens de date înregistrat în timp real?

Pentru acele de sarcini de lucru menționate mai sus, arhitectura de stocare și de sistem I/O necesită o restructurare completă, care să poată sprijini mai bine paralelismul și configurațiile multi-core.

Se estimează că adoptarea stocării NVMe vă debuta cu adopția acelor matrice de stocare bazate pe NVMe, în zona de backend, urmată de adoptarea NVMe în întreg centrul de date (operațiune care necesită suport sub forma unui anume tip de arhitectură a rețelei, cum ar fi aplicarea tehnologiei NVMe over Fabric aka NVMe-oF, sau a unor soluții similare). Abia după îndeplinirea cu succes a acestor operațiuni, se poate observa tranziția către NVMe.

 

Un prim pas – utilizarea NVMe pentru zona de cache, în combinaţie cu memoria flash

Deoarece majoritatea organizațiilor care adoptă NVMe se află încă la începutul familiarizării cu această tehnologie, este logică angajarea stocării de tip NVMe numai pentru cele mai solicitante aplicații, pentru justificarea investiției în această etapă.

Cel mai firesc mod de adoptare constă în utilizarea NVMe într-un flash array cache (cache de matrice de stocare tip flash) – pentru a obține acea performanță în timp real cerută de întreprinderi.

Caching-ul SSD (standard) implică stocarea temporară a datelor pe memoria de tip flash specifică SSD-urilor, ocupând/indisponibilizând un spațiu care poate fi utilizat atât pentru citirea datelor, cât și pentru scrierea funcțiilor.

*Ne reamintim că folosirea caching-ului pentru citirea datelor face posibilă accesarea mai rapidă a datelor solicitate.  Datele (frecvent) solicitate anterior sunt plasate în cache, ceea ce reduce consumul de lățime de bandă și accelerează timpul de acces. În cazul scrierii datelor, tot cache-ul este acela care memorează temporar datele până la terminarea operațiilor de scriere, sporind performanța sistemului.

Extinderea capacității de efectuare a operațiunilor de caching de către SSD-urile standard prin integrarea tehnologiei NVMe este un pas inițial, dar semnificativ în direcția unei performanțe de stocare a datelor next-gen.

 

Cum se poate extinde semnificativ capacitatea cache-ului pentru a procesa cantități uriașe de date la viteză mare?

Echipamentul de stocare Fujitsu ETERNUS DX8900 S4, lansat recent, a fost conceput pentru a extinde semnificativ capacitatea cache-ului pentru a procesa cantități uriașe de date la viteză mare.

Acesta este echipat cu o memorie cache care poate fi extinsă cu SSD-uri flash NVMe amplasate direct în controler și îmbunătățește cache-ul SSD standard, utilizând atât un cache primar, cât și unul secundar.

Cache-ul primar este configurat cu memorie dinamică de acces aleatoriu (DRAM), care ajută la răspunsurile de viteză foarte mare către cererile serverului la. Cache-ul secundar (sau memoria cache extremă), care mărește semnificativ capacitatea totală a cache-ului, utilizează unități NVMe pentru a spori performanța.

Aflați detalii suplimentare despre puterea stocării NVMe în articolul original Fujitsu – aici (En).

 

No Comments

Post a Comment

Contact