Dell ThinOS, o soluție tip terminale ușoare (thin client), orientată către cerințele cloud ale viitorului

Dell ThinOS, o soluție tip terminale ușoare (thin client), orientată către cerințele cloud ale viitorului

Dell are în curs de pregătire platforma ThinOS ca și element relevant pentru zona emergentă a arhitecturilor de aplicații “cloud first”, care ocupă rapid un loc important în industrie, alături de mediile tradiționale VDI (Virtual Desktop Infrastructure), atât de populare la ora actuală.

Într-o postare recentă de pe blogul Dell, unul dintre profesioniștii companiei, specializat în soluţia ThinOS și pasionat de tot ceea ce reprezintă industria IT, lansează o privire retrospectivă înspre ceea ce înseamnă evoluția acestui domeniu, identificând un moment de impact în anii 90. În cuvintele sale, anii 1990 au schimbat totul.

Modificările din anii 90 care au determinat nevoia terminalelor ușoare (thin client)

La acel moment, cei care utilizau tehnologia în scop de afaceri s-au declarat frustrați de ritmul lent al implementării aplicațiilor, iar o serie aparent infinită de solicitări au început să fragmenteze controlul până în acest punct rezervat departamentelor MIS (Management Information System) centrale, apărând sisteme de operare Microsoft implementabile cu costuri reduse, însă foarte puternice. În domeniul business se achiziționau software-uri „de raft”, sau se angajau propriii programatori, în formule capabile să răspundă nevoilor crescânde de noi aplicații – de altfel absolut minunate, în comparație cu predecesoarele lor. MS DOS a făcut loc MS Windows și a deschis folosirea graficii complexe pentru a simplifica interfețele de utilizator. Luați în considerare și un mouse ca dispozitiv de input, iar așteptările în ce privește proiectarea aplicațiilor informatice aveau să se schimbe pentru totdeauna.

Desigur că au apărut și dezavantaje complet noi. În timp ce utilizatorii se bucurau de noile aplicații puternice și de interfețele mai ușor de folosit și mai intuitive, managementul acestora a implicat o magnitudine diferită, mult mai complexă. Ceea ce inițial era un set restrâns de sisteme computerizate foarte puternice și bine gestionate s-a transformat brusc în sute și chiar mii de dispozitive la nivelul întregii organizații. Utilizatorii finali au cerut ca personalul cu rolul de suport IT să administreze și să opereze aceste sisteme, creând astfel un mediu operațional încă și mai dezorganizat.

Către mijlocul anilor 90, industria a fost gata de o nouă schimbare, deoarece pe piață se căuta o modalitate de a readuce controlul la nivelul organizațiilor. Odată cu introducerea soluției sistemului de operare multi-utilizatori WinFrame de către Citrix Systems, pionieri în industrie, a reînceput procesul de re-centralizare a mediului  în care evolua clientul. Ulterior, Microsoft a absorbit aceste tehnologii în familia lor de soluții Windows NT și a adus computerele centralizate bazate pe MS Windows în mainstream pentru IT-ul de afaceri.

De la Wyse Winterm la Wyse Blaser sau ThinOS

Pe acest fundal au apărut dispozitivele Wyse Winterm. O soluție care oferea suport grafic pentru sistemele Citrix WinFrame și Microsoft Windows NT “windows mainframe” a început să se remarce pe piață. Dispozitivele Winterm urmăreau să furnizeze conectivitate pentru noile clase de aplicații care rulau în mediul Windows, oferind în același timp administratorilor finali IT un punct final eficient și rentabil pentru a oferi acces la rândul lor. Aceste dispozitive inițiale au fost îngreunate de propriile sisteme de operare complexe, opțiuni ca WindowsCE sau chiar Linux fiind folosite pentru alimentarea acestor noi clienți.

În acest mediu, Mike Liang de la Wyse Technology s-a dedicat construirii un sistem complet nou de operare dedicat dispozitivelor tip „terminal uşor” (thin client), OS lansat ca Wyse Blazer sau ThinOS așa cum îl știm astăzi.

Lansat pe piață la începutul anilor 2000, Wyse Blazer a schimbat jocul, oferind în esență un dispozitiv de tip terminal cu capacitatea de a accesa aplicațiile Windows moderne, utilizând afișaje grafice, tastatură și mouse. Această abordare a fost unică prin faptul că Wyse a dezvoltat o platformă nouă proiectată de la zero pentru a alimenta terminalele finale, în comparație cu a lua un sistem de operare cu funcții complete și a încerca să îl restricționeze/adapteze în vederea aceluiași scop.

Wyse a fost achiziționat în 2012 de către Dell, care a continuat dezvoltarea acestui sistem de operare pe aceleași principii de design specifice.

Principiile caracteristice soluției de operare Wyse Blazer/ThinOS

Alimentând dispozitivele-client cu ceea ce este în esență firmware, Wyse a reușit să aducă securitatea și administrarea terminalelor la nivelul administratorul IT de utilizator final, permițându-i acestuia să ofere utilizatorilor acces deplin la aplicațiile moderne dorite. S-a deschis practic o nouă eră, iar marca Wyse a fost propulsată într-o poziție de lider pe zona de business. Prin stabilirea de parteneriate strânse cu Citrix Technologies, Wyse a ajuns să domine acest segment, deoarece a continuat pionieratul în spațiul de soluții de acces pentru aplicații la distanță, pentru ca apoi să crească împreună cu lideri precum Microsoft și VMware, pe măsură ce aceștia și-au dezvoltat propriile soluții.

Cu trecerea timpului, această soluție de bază s-a extins către o complexitate tot mai mare prin VDI (Virtual Desktop Infrastructure), accelerarea GPU pe partea de server și alte tehnologii care permit acum aproape oricărui utilizator să fie mulțumit, fie el în mediul de cloud public sau privat. Abordarea lui Wyse de a crea ceea ce este în esență un dispozitiv de acces pentru utilizatorii finali, cu o securitate solidă și cu focus asupra TCO (Total Cost of Ownership), a generat o evoluție extraordinară  a acestei soluții.

Perspectiva Dell asupra ThinOS

ThinOS rămâne bijuteria de coroană a ofertelor tip terminale ușoare (thin client) ale brandului Dell. Privirile sunt ațintite cu nerăbdare către viitor, luând în considerare și sprijinul partenerilor actuali de la Citrix, VMware și Microsoft, precum și al furnizorilor de cloud, precum Amazon, Google și MS Azure. Valorile fundamentale Dell pe zonele de securitate, manevrabilitate și ale experienței excelente de utilizator vor rămâne centrale, pe măsura ce are loc trecerea către universul aplicațiilor de tip cloud.

Autorul articolului Dell garantează că ceea ce va rămâne constant este combinația de servicii excelente, fiabilitate și încredere care au ajuns să definească ThinOS.

Articol tradus&adaptat din sursa

No Comments

Post a Comment

Contact