Dell XPS 13 este vârf de clasă în categoria sa – vedeți argumentele Dell

Dell XPS 13 este vârf de clasă în categoria sa – vedeți argumentele Dell

Am mai menționat anterior pe blogul nostru flagship-ul Dell XPS 13, ocazie cu care vă recomandam articolul Venture Beat despre acest dispozitiv. Se întâmpla cu un an în urmă, în preajma ediției anterioare a CES.

De data acesta, puteți arunca o privire ghidată de către Dell către XPS 13. Compania îl caracterizează ca fiind „perfect”, iar poveste din spatele performanțelor XPS 13 este de durată, respectiv 4 ani dedicați de către companie atingerii câtorva premiere remarcabile prin acest laptop.

 

XP 13 – calificat unanim drept un laptop aproape perfect

XPS 13 este un dispozitiv ce ilustrează demersul Dell pentru inovație continuă. De asemenea, este vorba de un laptop care a întrunit atât admirația, cât și diverse distincții ale industriei în ansamblu. Pe parcursul ultimilor ani, recenziile l-au considerat un laptop aproape perfect.

Ceea ce a împiedicat un 10 pe linie din partea celor ce evaluează astfel de dispozitive a fost un lucru mic – respectiv amplasarea camerei. Când Dell a perturbat industria în 2015 prin introducerea primului ecran InfinityEdge tip edge-to-edge, a avut pentru prima dată ocazia de a incorpora un afișaj de 13 inci într-un cadru de 11 inci.

Însă același punct de performanță a generat un conflict. Cu rama superioară a afișajului prea mică pentru putea acomoda camera, precum și cu tehnologia și ingineria încă insuficient avansate pentru a permite o cameră mai mică, se punea întrebarea cum se poate menține integritatea noului cadru îngust? La acel moment, Dell a făcut un compromis prin incorporarea camerei în rama inferioară, însă concomitent a lansat misiunea de a găsi o soluție care să permită într-o zi mutarea ei înapoi deasupra ecranului.

Patru ani mai târziu, după un lung drum, compania este mândră să prezinte ceea ce probabil este cel mai mic webcam HD construit până acum – plasat cu simplitate înapoi pe cadrul superior – detaliu ce transformă XPS 13 din „aproape perfect” în perfect.

 

Procesul de perfecționare XPS 13

Reducerea dimensiunii camerei

Dell a trebuit să recurgă la crearea unui senzor de nouă generație. La începutul procesului de dezvoltare, compania a reușit să realizeze o cameră HD cu dimensiunea sub 4 mm, însă aceasta tot era prea mare pentru XPS 13, destinat unei mobilități extreme.

S-a constatat că firele de aur microscopice care au conectat senzorul la placa de bord a camerei au preluat spațiul critic și că e nevoie de un nou design la senzor, pentru a reduce în continuare dimensiunea. Dell a lucrat cu partenerii săi pentru a crea un senzor de nouă generație cu un format mai mic și a mutat plăcuțele de cabluri în lateral, astfel încât acesta să poată fi atașat orizontal. Acest lucru redus din înălțimea camerei.

Noua abordare în ce privește designul obiectivului camerei

Odată rezolvată înălțimea camerei (parțial), focusul s-a mutat pe obiectivul acesteia. Din nou, Dell a colaborat îndeaproape cu furnizorul său, investind resurse în proiectarea și asamblarea acestor componente de detaliu. A fost reproiectat procesul de fabricație pentru a miniaturiza totul, fiind reduse drastic dimensiunile lentilei. Folosind elemente din industria smartphone-urilor, s-a pua în aplicare o tehnologie de aliniere activă, în premieră pentru o cameră web destinată unui PC.

Furnizorul a construit o linie de asamblare specială pentru camerele de laptop Dell, incorporând un robot ultra-precis. Acest ansamblu foarte automatizat reduce şi variațiile de la modul la modul, asigurându-se că fiecare client se poate aștepta la aceeași performanță și calitate.

Folosirea acestui nou proces de asamblare a însemnat peste un an de testare investit pentru a asigura fiabilitatea sa. Rezultatele însă au făcut să merite investiția, deoarece s-a reușit reducerea înălțimii camerei din nou, atingându-se o înălțime finală extrem de mică, de 2.25 mm.

Miniaturizare fără sacrificii

La reducerea dimensiunii camerei, exista riscul scăderii calității pentru videoconferințe în condiții de lumină slabă. La întuneric, o cameră HD identifică mai greu conturul unui obiect, așa că Dell a implementat reducerea zgomotului temporal (fiind primul producător de PC-uri ce a reușit acest lucru), sistem în care sunt analizate mai multe cadre pentru a decide asupra contururilor obiectelor, păstrându-se  mai multe detalii fine. A rezultat o îmbunătățire de 3-4 ori a nivelului de zgomot („noise”) din imagine, ceea ce a permis păstrarea calității video, chiar și cu noile dimensiuni reduse ale camerei.

 

XPS 13 ilustrează o serie de victorii tehnologice Dell

Prin procesul hotărât de testări, eșecuri, refaceri și inovații continue din ultimii patru ani, Dell a reușit să reducă dimensiunile camerei HD a dispozitivului de la 7mm la 2,25mm și în același timp să mențină un video la rezoluție înaltă şi cu o calitate excepțională a imaginii.

Compania a perturbat industria, introducând mai întâi trendul cadrului îngust, pentru ca apoi să schimbe din nou jocul cu probabil cea mai mica camera web HD construita vreodată. Astfel, XPS 13 rămâne vârf de clasă în categoria sa.

Material tradus & adaptat după blogul Dell

Credit imagine Techradar

No Comments

Post a Comment

Contact