Eizo, despre modificarea imaginii monitoarelor LCD prin configurarea temperaturii culorii

LASTING System Eizo monitoare LCD

Eizo, despre modificarea imaginii monitoarelor LCD prin configurarea temperaturii culorii

Temperatura culorii este un parametru fundamental în reglarea calității imaginii. Însă de cele mai multe ori utilizatorii folosesc pur și simplu setările implicite, deși configurarea acestui element afectează în mod dramatic calitatea imaginii unui monitor LCD.

Un articol recent din librăria online Eizo urmărește asigurarea unei bune înțelegeri de către utilizatori a sensului temperaturii culorii. Stăpânirea noțiunilor corecte permite o reglare mai bună a calității imaginii monitorului LCD. În cele ce urmează, am selectat și tradus câteva paragrafe din articolul disponibil aici în limba engleză.

 

Relația dintre temperatură și culoare la monitoarele LCD

 

Culoarea este exprimată ca o temperatură datorată relației dintre culoarea luminii și temperaturi, când obiectele sunt încălzite la temperaturi ridicate. Definiția tehnică a temperaturii de culoare presupune un subiect care poate absorbi complet căldura și lumina, apoi radiază această energie înapoi. Acest subiect ideal poate fi reprezentat ca un corp negru ce radiază lumină atunci când este încălzit, iar lungimea de undă și spectrul acestei lumini variază în funcție de temperatura lui. Fiecare temperatură a acestui corp este asociată cu (și descrie câte) o culoare diferită a luminii. Temperatura la care lumina radiată devine o anumită culoare diferă de la obiect la obiect.

În cazul monitoarelor LCD, reducerea temperaturii culorii din setări dă întregului ecran o nuanță progresiv roșie, în timp ce creșterea ei face culoarea să devină din ce în ce mai albastră. Elementele de meniu pentru reglarea temperaturii culorii variază de la produs la produs. Unii îi cer utilizatorilor să aleagă din termeni precum “albastru” și “roșu” sau “rece” și “cald”; altele cer utilizatorilor să stabilească valori numerice cum ar fi 6500 K (grade Kelvin) sau 9300 K.

Pentru majoritatea monitoarelor LCD EIZO, utilizatorii pot regla exact temperatura culorii din meniul OSD cu intervale de 500 K. Utilizând software-ul ScreenManager Pro inclus pentru monitoarele LCD, utilizatorii pot ajusta cu ușurință temperaturile de culoare prin mutarea poziției unui cursor în partea superioară a ecranului.

 

Exemple de setare ideală a temperaturii culorii

 

O temperatură de culoare de 6500 K este standard pentru utilizarea obișnuită a PC-ului și pentru standardul sRGB. Monitoarele LCD de pe unele laptop-uri sunt setate la temperaturi de culoare mai mari, însă cele mai multe monitoare LCD oferă o setare de 6500 K ca opţiune, iar setarea de tip sRGB ce utilizează termeni precum “albastru” și “roșu” va ajusta ecranul la aprox. 6500 K pentru modul standard, deși cu mai puțină precizie.

În domeniul imaginilor video-TV, standardul japonez NTSC-J este de 9300 K, deci cu mult peste standardul de 6500 K pentru mediile PC. Imaginile de televiziune au o nuanță albastră pronunțată. Majoritatea celor obișnuiți cu ecranele TV din Japonia adesea percep monitoarele PC ca având o nuanță roșietică.

Pe de altă parte, standardul american de radiodifuziune (NTSC) face referire la o temperatură de culoare de 6500 K. Standardul internațional pentru televiziunea digitală de înaltă definiție (ITU-R BT.709) specifică și el o temperatură de culoare de 6500 K.

Standardul de 6500 K, denumit şi 65D, este asociat în America și Europa cu lumina tipică miezului zilei. În general, se consideră că cele două temperaturi standard de culoare pentru iluminatul foto-video sunt “Tungsten” la 3200K, și “Daylight” la 5600K. Funcție de operațiunile desfășurate de un utilizator pe monitorul său, anumite ajustări ale temperaturii culorii pot fi necesare, mai ales în domeniul prelucrării digitale a imaginilor.

Monitoarele cu o gamă largă de opțiuni în valorile Kelvin – de exemplu, un monitor LCD Eizo Nanao – pot regla temperatura de culoare la versiunea ce arata cel mai bine.

EIZO oferă seria ColorEdge de monitoare LCD cu gestionare a culorilor. Toate modelele din seria ColorEdge suportă calibrarea hardware, permițând utilizatorilor să gestioneze în detaliu toate aspectele legate de reproducerea culorilor, inclusiv temperatura culorii ecranului și gama de culori.

O margine specială LCD este atașată părților superioare și laterale ale monitoarelor Eizo concepute special pentru cei care lucrează cu prelucrarea imaginilor, pentru a reduce efectele iluminării din mediul înconjurător asupra afișajului și pentru a permite vizualizarea culorilor adevărate ale ecranului în timpul activității.

No Comments

Post a Comment

Contact