Fujitsu despre prezentul cuantic în IT şi modul în care pot fi angrenate soluțiile deja existente pentru susținerea operațiunilor de afaceri

Fujitsu despre prezentul cuantic în IT şi modul în care pot fi angrenate soluțiile deja existente pentru susținerea operațiunilor de afaceri

Menționam tehnologia Fujitsu Digital Annealer cu 2 luni în urmă, în contextul Hanover Messe, unde compania a prezentat soluțiile inovative deja utilizabile , cu perspective extrem de interesante și pentru viitor. Fujitsu Digital Annealer, de exemplu, destinat zonei de Big Data, poate rezolva probleme complexe de optimizare combinatorie în materie de secunde.

Într-un material extins, de tip whitepaper, Fujitsu detaliază conceptul propriu de soluții inspirate cuantic ce fac posibil prezentul cuantic în operațiunile digitale din zona de business – exemplificând cu industrii unde soluțiile Fujitsu sunt deja validate cu succes.

 

Producătorii de echipament original, o categorie de utilizatori a soluțiilor cuantic-inspirate ale Fujitsu

 

Recent, experții Fujitsu i-au ajutat pe clienții din zona de producție a echipamentelor originale (OEM, Original Equipment Manufacturers), să exploreze soluții complexe de optimizare, pentru acele zone de activitate și pentru problemele pe care unul dintre acești clienți le-a descris ca fiind “nesoluționabile cu upgrade-uri liniare ale tehnologiei pe care o avem azi”. În acest context s-a discutat despre faptul că în urmă cu câțiva ani, după cercetarea și investigarea a ceea ce implică optimizarea traficului pentru autoturismele autonome a venit ca ceva de la sine înțeles, și asta rapid, că vor fi cu mult depășite abilitățile puterii de calcul disponibile în prezent.

Tocmai din aceste considerente, clienții din zona OEM pentru automobile s-au îndreptat către Fujitsu pentru găsirea răspunsului la provocările complexe specifice producătorilor de automobile, prin utilizarea noului Fujitsu Digital Annealer – acea soluție de calcul de inspirație cuantică, gata de utilizare în prezent. Echipa Fujitsu împreună cu acești clienți interesați au testat Digital Annealer pentru a afla ce poate face și pentru a înțelege potențialul aceste soluții, prin rezolvarea provocărilor, care au inclus în faza de testare programarea magazinelor de lucru, optimizarea designului oglinzilor auto și optimizarea în timp real a poziționării robotului pentru sudarea șasiului. Etanșarea prin îmbinare cu PVC realizată de roboți în „atelierul de vopsitorie” reprezintă aproximativ 40% din costul total al producției – fiind un obiectiv special în cadrul optimizării necesare în OEM. Producătorul a putut să vadă imediat potențialul uriaș al soluției Digital Annealer în identificarea traseului optim de sudură pentru o cât mai bună etanșare a îmbinărilor. Optimizare a dus la executarea (dus-întors) fără probleme a 64 de îmbinări, care permite la momentul actual fabricarea unui număr mai mare de mașini, cu aceleași resurse și aceeași cantitate timp.

Serviciile financiare, o altă zonă de activitate ce beneficiază de contribuția Digital Annealer

 

Într-un domeniu de activitate complet diferit, respectiv în lumea serviciilor financiare, NatWest Bank utilizează Annealer Digital Fujitsu pentru a rezolva provocarea extrem de complexă de optimizare a portofoliului propriu. Această sarcină e necesar să fie efectuată în mod regulat de către bancă, iar prin utilizarea serviciului Fujitsu Digital Annealer s-a reușit îndeplinirea ei la o viteză de 300 de ori mai mare decât cea a metodelor tradiționale, oferindu-se totodată un grad de precizie crescut. NatWest colaborează cu Fujitsu pentru a ajuta managerii de portofoliu să optimizeze compoziția portofoliului de active lichide de înaltă calitate (High-Quality Liquid Asset (HQLA) al băncii, portofoliu în valoare de 120 de miliarde de lire sterline în acest caz. Este vorba despre active precum numerarul și obligațiunile pe care fiecare bancă din Marea Britanie trebuie să le dețină ca tampon în cazul în care se confruntă cu probleme financiare, fiind o ocazie pentru NatWest Bank de a realiza o diferențiere semnificativă pe piață.

Perspectivele de viitor sunt îmbucurătoare pentru calculele cuantice, iar prezentul cere soluții-punte către ele

 

Astfel de exemple sunt simptomatice pentru un nou început. Potențialul de depășire a limitării computerelor convenționale, explică de ce multe dintre organizațiile globale importante investighează avantajele calculului cuantic. În zona producției de automobile, OEM-urile majore, inclusiv Daimler, Ford și Volkswagen, au anunțat cu toții programele cuantice de calcul. Companiile farmaceutice, inclusiv Amgen și Biogen, precum și companiile din domeniul chimicale au în vedere domenii de activitate cum ar fi identificarea potrivirii moleculare, ca bază pentru descoperirile de medicamente și materiale noi. Companiile de utilități urmăresc să optimizeze rentabilitatea investiției (ROI) din investițiile de active noi, în timp ce instituțiile financiare, cum ar fi NatWest și BBVA, și companiile de asigurări încearcă să-şi optimizeze portofoliul și calculul riscului de creditare. De asemenea, guvernele sunt fascinate de potențialul de a atinge obiectivele privind schimbările climatice mai rapid, de exemplu prin optimizarea sistemelor de transport pentru reducerea poluării.

Soluția Fujitsu Digital Annealer este concepută ca o punte către capacitățile exclusiv cuantice ale viitorului. Modelul de implicare urmează un proces rapid și simplu, în trei etape, care pornește de la o abordare de consultanță, pentru a identifica provocările de afaceri care trebuie rezolvate împreună, precum și pentru a determina dacă rezolvarea se traduce într-un calcul combinatorial de optimizare. Dacă este bifată o astfel de rezolvare, în a doua etapă echipa de suport Fujitsu cartografiază provocarea într-un model matematic, numit generic Quadratic Unconstrained Binary Optimization (QUBO), care este apoi tradus pentru a identifica și regla algoritmul cuantic. Apoi se rulează soluția Digital Annealer, pentru a oferi răspunsul exact la problemă în câteva secunde sau minute – în funcție de  amploare. În al treilea și ultimul pas, Fujitsu operează noua aplicație Digital Annealer la client, oferind suport și asigurarea calității (QA) pentru fiecare sistem-client.

No Comments

Post a Comment

Contact