Soluţii IoT de la Fujitsu – sau cum se întâlneşte Transformarea Digitală cu ce de-a Patra Revoluţie Industrială

Lasting System Fujitsu

Soluţii IoT de la Fujitsu – sau cum se întâlneşte Transformarea Digitală cu ce de-a Patra Revoluţie Industrială

A Patra Revoluţie Industrială (Industria 4.0), în perspectiva Fujitsu

 

Digitalizarea întreprinderilor provoacă un efect de undă și atrage perturbarea mai multor procese și aplicații la diverse niveluri ale companiilor. Fie ca este vorba de un cadru industrial, de elemente din lanțul de aprovizionare, sau din fundalul retail-ului, acest efect își face simțită prezența fără echivoc.

Fenomenul va crește în intensitate în contextul Industriei 4.0 (a Patra Revoluție Industrială), următoarea fază a automatizării industriale, estimată că va duce la digitalizarea completă a producției, transportului, distribuției de bunuri și, în cele din urmă, și a vânzărilor cu amănuntul. Asistăm la faza incipientă, iar lumea afacerilor are deja certitudinea continuării pe linia automatizării.

Industria 4.0 și IIoT (En. Industrial Internet of Things, Internetul Lucrurilor Industriale), au devenit noțiuni uzuale în zilele noastre, fiind atât de răspândite încât riscă să fie supra-utilizate și să creeze o serie de așteptări exagerate. În acest context, recunoașterea și integrarea acestor tendințe de către industrii se impune.  Doar astfel companiile pot rămâne agile în mediul specific super competitiv, deoarece în mod sigur modul actual de a face afaceri va fi mult modificat/perturbat.

 

Provocări cărora Fujitsu și-a propus să vă ajute să răspundeți cu succes

 

Alături de avantajele și noile posibilități apărute odată cu Industria 4.0, organizațiile vor avea de făcut față unor provocări diferite de cele de până acum. Una dintre cele mai mari încercări constă în procesarea volumelor uriașe de date (Big Data), care sunt transmise încontinuu sistemelor informatice dinspre sistemele OT (unde OT este abrevierea de la Operational Technology, respectiv Tehnologia Operațională, iar exemple de astfel de sisteme sunt PLC-uri, DCS, SCADA, senzori, roboți industriali și elemenţi de acționare). O altă necesitate majoră este înțelegerea și utilizarea acestor date, acolo unde ele se acumulează în mod uzual – în zona „marginală” a companiei, respectiv la marginea lumii fizice, acolo unde începe lumea digitală.

Indiferent de sursa lor sau de destinația finală, trebuie să ținem cont de fenomenul continuu al generării unor cantități uriașe de date de către „lucrurile” parte din IoT. Aceste date au nevoie să fie procesate și consolidate înainte să fie trimise către sistemele informatice. Oricât de simplă poate părea această etapă, lucrurile se complică odată ce luăm în considerare elemente precum amploarea operațiunii, numărul de dispozitive ce transmit date, volumul de date generat, întrebarea dacă aceşti giga- și terabytes pot fi trimiși către sistemele informatice locale sau în cloud. În plus, trebuie ținut cont și de locația companiei și de limitările pe care ea le poate avea asupra conectivității.

Adaptându-se la variabilele proprii, orice companie are nevoie să obțină o imagine de ansamblu și o vedere de sus asupra operațiunilor sale, precum și informații specifice ce pot fi extrase din ceea ce se întâmplă la nivel operațional, cât și date legate de modul în care operațiunile sale pot fi optimizate în continuare pentru o mai mare eficiență și economisirea resurselor.

Descrierea de mai sus, tipică unui mediu înțesat cu echipamentelor de producție, poate fi aplicată deja și pentru comerțul cu amănuntul, logistică, gestionarea în domeniul energiei și facilităților, cât și oricăror alte procese de afaceri ce în mod sigur vor fi perturbate prin digitizare – domenii unde vom vedea cât de curând scenarii de utilizare specifice Industriei 4.0 și IIoT-ului. Luând în considerare acest lucru, zona marginală industrială devine punctul focal pentru soluțiile de colectarea de date și analiză subsecventă a lor. Exact această zonă din procesele oricărei companii reprezintă ținta soluțiilor Fujitsu INTELLIEDGE.

 

Fujitsu INTELLIEDGE

 

Soluția FUJITSU IoT INTELLIEDGE A700 este un dispozitiv destinat IoT-ului, ce permite companiilor să utilizeze cantități masive de date generate marginal. Soluția este formată dintr-o aplicație software integrată și o platformă hardware robustă, cuprinzând sub-soluții ce servesc colectării, procesării și analizei datelor obținute în mod constant, date ce merg dinspre sistemele operaționale (OT – vezi supra) către sistemele informatice (IT). Fluxurile de date de acest gen aduc informații valoroase ce contribuie la eficientizarea proceselor de afaceri, oferă o vizibilitate mai mare asupra a ceea ce se întâmplă la nivel operațional, și pun în lumină modul în care ele pot fi utilizate pentru creşterea eficienței și pentru o optimizare la nivel global.

În comparație cu INTELLIEDGE A700, FUJITSU INTELLIEDGE G700 este o ofertă de tip pur hardware, ce funcționează ca un dispozitiv gateway pentru companiile care doresc să ruleze propriile aplicații personalizate Industry 4.0, IIoT sau IoT. Gateway-ul INTELLIEDGE G700 vine cu cele mai recente serii de procesoare Intel® Core® i, cu plăci de baza FUJITSU industrial, opțiuni SSD si multe altele. Dispozitivul este prevăzut cu sisteme de protecție la șoc și praf, fiind destinat unei game variate de medii extreme și solicitante, specifice anumitor industrii și întreprinderi.

Material tradus și adaptat după pagina de prezentare Fujitsu INTELLIEDGE.

 

No Comments

Post a Comment

Contact